A demencia jelentőségét gyakorisága, hosszú lefolyása és gondozói igénye együttesen adja. A fejlett gazdasággal bíró társadalmakban az életkorral növekvő prevalencia miatt az egyre nagyobb arányú idősek között egyre nagyobb számú beteget jelent, míg a demens betegeket gondozó családtagokat adó fiatalabb korosztályok aránya csökken.
A nemzetközi adatok szerint a 65 év feletti emberek 10%-ánál jelentkezik szellemi hanyatlás. A családorvosi gyakorlatban a legfontosabb, hogy a feledékenységről, az ismeretanyag csökkenéséről beszámoló idős páciens vagy hozzátartozó esetén felmerüljön a demencia gyanúja.
Az amiloidózis bizonyos fehérjék kóros formában történő extracelluláris lerakódását jelenti, mely érintheti a szervezet egészét is. Az összes forma prognózisát leginkább a szív érintettsége határozza meg, de érintett lehet a vese, továbbá polyneuropathia is kialakulhat. A diagnózis alapvetően szövettani mintavétellel, tömegspektrometriával, genetikai szekvenálással történik, de kiemelt szerepe van a képalkotó vizsgálatoknak is. A terápiás lehetőségekben áttörést hoztak orális, subcutan, intravénás és biológiai terápiák.
A dohányzás növeli a daganatos betegségek előfordulását, krónikus hypoxiás tüdőbetegséget idéz elő, illetve testszerte érrendszeri károsodást, érszűkületet idéz elő. Ez utóbbi betegségcsoport kialakulását vizsgáljuk részletesebben.
Vizsgálati eredmények szerint egy bizonyos génvariánst hordozó személyeknél sokkal később alakul ki az Alzheimer-kór, annak ellenére, hogy az agyban ugyanúgy tapasztalható fehérjelerakódás.
Egy amerikai vizsgálat eredményei szerint azonos kiindulási feltételek mellett a nők érzékenyebbek az Alzheimer-kór egyik fő jellegzetességének számító tau-fehérje akkumulációra, mint a férfiak.
A beteg kardiovaszkuláris rizikójától függően a lipidcsökkentő kezelést hierarchikus rendszerben, az életmódbeli és gyógyszeres kezelési lehetőségeket kombinálva építjük fel.
Egy 60 ezer betegre kiterjedő vizsgálat szerint a családilag halmozódó Alzheimer okozta memóriavesztési tünetek már a betegek korai húszas éveiben kimutathatók.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?